Lancering Ik Spoor: treinworkshops voor 55-plussers

Langs het spoor
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

thumb_trein-20090417_315-harderwijkOp donderdag 23 april geeft OV-ambassadeur Jeltje van Nieuwenhoven samen met Annette van Trigt het startsein voor het traject Ik Spoor. Ik spoor is een treintrainingstraject gericht op 55-plussers. Het project is één van de initiatieven uit het Actieplan ‘Groei op het Spoor’, dat minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat eind 2007 heeft gepresenteerd. Het kabinet heeft in de huidige regeringsperiode een flinke groeiambitie voor de trein voor ogen. Met diverse maatregelen wil de minister ervoor zorgen dat het gebruik van de trein aantrekkelijker wordt voor steeds meer mensen.

 

Senioren maken momenteel minder dan gemiddeld gebruik van het openbaar vervoer. Dat komt doordat een deel van hen zich niet zeker voelt in het openbaar vervoer, ze niet goed weten hoe het werkt en zich er niet prettig bij voelen. In opdracht van Eurlings is daarom een landelijk treintrainingstraject uitgewerkt, gericht op 55-plussers. Doel is deze groep ‘mobieler’ te maken door drempels weg te nemen, hen te informeren over de werking en de mogelijkheden van het treinreizen en het gebruik van de trein te stimuleren.

Het project bevat zowel een fysiek aanbod (treinworkshop op locatie) als een aanbod voor een thuisinstructie (in de vorm van een DVD en een website). De inzet van ambassadeurs uit de doelgroep zelf staat hierbij centraal. Gedurende het gehele project trekken VenW, NS, ouderenbonden, welzijnsorganisaties, gemeenten en provincies gezamenlijk op.


De lancering van Ik Spoor vindt op donderdag 23 april plaats in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Mevrouw Jeltje van Nieuwenhoven, OV ambassadeur, zal het project officieel lanceren. De presentatie is in handen van Annette van Trigt.