Roken, drinken, blowen? Daar kun je als ouder iets aan doen

Harderwijk Centraal
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
{jcomments off}

Een nieuw schooljaar is net gestart. Voor veel eerste klassers betekent dat een spannende tijd. Nieuwe school, nieuwe vrienden, maar ook nieuwe verleidingen. Wat zeg je als brugklasser op een feest, kamp of in een tussenuur als je een sigaret, bier of jointje krijgt aangeboden? Zeg je dan nee? En als je in de tweede of derde zit? Als ouder wil je uiteraard dat je kind weerbaar is en nee zegt..

Middelengebruik neemt snel toe op het voortgezet onderwijs. Voor kinderen zijn genotmiddelen extra schadelijk, omdat ze nog volop in de groei zijn en de ontwikkeling van de hersenen verstoord kan raken. Het is de belangrijkste reden waarom de leeftijdsgrenzen voor alcohol en tabak per 2014 naar 18 jaar zijn gegaan; dit was al de leeftijdsgrens voor cannabis (hasj en wiet).

Uit onderzoek blijkt dat in de vierde klas 40% van de jongeren in de afgelopen vier weken alcohol drinkt, 15% dagelijks rookt en 16% weleens softdrugs gebruikt. Ouders weten vaak wel dat hun zoon of dochter drinkt, maar denken dat de hoeveelheid mee valt. Als jongeren echter alcohol drinken, drinken ze al snel meerdere glazen per keer. Lang niet alle kinderen vertellen hun ouders dat zij wel eens roken of blowen.

Als ouder denk je dat je afkeuring over roken, drinken of blowen duidelijk is. Maar een mening is iets anders dan een duidelijke afspraak. Stel daarom duidelijke regels en probeer consequent te zijn. Praat met je kind over drinken, roken en blowen. Wissel ervaringen uit met andere ouders, zij zitten in dezelfde situatie.

Kijk op www.hoepakjijdataan.nl voor concrete tips en videofilmpjes over gesprekken met je kind. Of vraag de folder ‘Hoe pak jij dat aan’ via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Dit is een artikel in het kader van de gemeentelijke inzet om het genotmiddelengebruik van de jeugd te matigen, samen met andere gemeenten, politie, Halt, IrisZorg, Tactus, GGD Noord- en Oost-Gelderland en plaatselijke partners.